Jan C. Still Lugerforums banner

Jaki kaliber Steyr Hahn?

14K views 34 replies 12 participants last post by  Pavlov  
#1 · (Edited)
Dobry wieczór (lub dzień dobry...),

Kupiłem Steyr Hahn o następujących cechach: STEYR 1914 po lewej stronie zamka - BRAK rumuńskiego herbu - BRAK "Model 1912". Numer seryjny zamka i ramy 4 cyfry z sufiksem c. Lufa oznaczona A9 na czopie (!) - nic więcej. Rumuński feniks nad kabłąkiem spustu - brak innych oznaczeń (np. daty). 9mm parabellum pasuje: rowek + rant wystają - 9mm Steyr też pasuje. Uważam, że ten pistolet był przeznaczony dla Rumunii (feniks), ale z powodu wybuchu I wojny światowej Austria go zatrzymała. Co dziwne, feniks został wybity przed herbem, jak się wydaje...

Moje główne pytanie dotyczy kalibru: BRAK oznaczeń nazistowskich i BRAK "08". Ale 9mm para wydaje się pasować do lufy (w przeciwnym razie utknęłaby w połowie drogi, czy co?). Podobnie jest z 9mm Steyr (czy to normalne, że pasują oba rodzaje amunicji?) Nie próbowałem strzelać ani manipulować. To, co mnie interesuje w związku z 9mm parabellum, to to dziwne oznaczenie na lufie "A9".

Czy mam 9mm parabellum SH czy 9 mm Steyr SH??? Nawiasem mówiąc, czy przeróbka 9mm para nadal może strzelać z 9mm Steyr (wydaje się to możliwe z technicznego punktu widzenia), podczas gdy odwrotnie jest to niemożliwe??

Dzięki wszystkim!

#2 ·
Cześć,
Z tego, co opisujesz, wynika, że Twój pistolet to prawdopodobnie 9mm Steyr. Nie jestem kolekcjonerem Steyr, ale miałem oba kalibry Steyr 1911. 9mm Para ma długość łuski 19,1 mm i będzie pasować do komory 9mm Steyr. Nabój 9mm Steyr ma długość łuski 22,7 mm i nie powinien pasować do lufy 9mm Para, ponieważ oba opierają się na kołnierzu naboju. Niemcy przezbroili na 9mm para i odnowili wszystkie pistolety '08', które widziałem. Co do oznaczenia lufy A9, nie mam pojęcia, ponieważ nigdy nie miałem żadnego z rumuńskich Steyrów.
Michael

#3 ·
Michael,

Dziękuję za Twoją opinię.

Zatem, naboje 9mm para w oryginalnej komorze 9mm Steyr?

Myślałem, że 9mm para jest lekko stożkowy i nie będzie się prawidłowo komorować w komorze lufy 9mm Steyr. Powód: ponieważ podstawa 9para jest większa niż 9 Steyr.

Ponadto nie rozumiem, dlaczego amunicja 9mm Steyr nie miałaby się komorować w komorze 9mm Steyr wywierconej w celu dostosowania 9para (jak powiedziałeś): ta komora ma taką samą długość jak 9 Steyr, ale jest większa.

Jeśli 9para pasuje do oryginalnej lufy 9 Steyr, co uniemożliwia jej wystrzelenie?

Statystycznie rzecz biorąc, myślę, że mam pistolet 9Steyr, ponieważ nie ma oznaczeń "08" ani podobnych... ale:

a) dlaczego "A9" (nie a9 lub 9a) na lufie?

b) dlaczego stożkowy 9 para pasuje do komory????

Dziękuję,

PY

#4 · (Edited)
Drogi PY, w tej chwili zdemontowałem jeden z moich Steyr Hahn i próbowałem wprowadzić Parabellum 9 do komory. Ten nabój wchodzi tylko na około 3/4. Dzieje się tak dlatego, że kaliber 9 Steyr ma cylindryczną łuskę, podczas gdy kaliber 9 Parabellum ma stożkową.
O A9.
Musisz wiedzieć, że żebra wewnątrz suwaka zostały wykonane na kawałku, który po frezowaniu został poddany obróbce cieplnej i narażony na nawet minimalne skręcenia. Lufy musiały być zatem montowane dokładnie w tego rodzaju suwaku, biorąc pod uwagę skręcenia powstałe po obróbce cieplnej. Jeśli zauważysz, na poprzecznym żebrze (pierwszym) lufy znajduje się kod ( "G" z numerem) wskazujący rodzaj modyfikacji, jakiej uległ suwak, a tym samym przydatność lufy do montażu w tym suwaku. To do 1916 roku. Być może A jest kodem innej gradacji.
Jeśli wyślesz zdjęcie tego "A9", można to dokładniej powiedzieć.
Przesyłam zdjęcia moich "G7" i "G2".
Z serdecznymi pozdrowieniami
Giuliano

Attachments

#5 ·
Drogi PY, w tej chwili zdemontowałem jeden z moich Steyr Hahn i próbowałem wprowadzić Parabellum 9 do komory. Ten nabój wchodzi tylko na około 3/4. Dzieje się tak dlatego, że kaliber 9 Steyr ma cylindryczną łuskę, podczas gdy kaliber 9 Parabellum ma stożkową. O A9. Musisz wiedzieć, że żebra wewnątrz suwaka zostały wykonane na kawałku, który po frezowaniu został poddany obróbce cieplnej i narażony na nawet minimalne skręcenia. Lufy musiały być zatem montowane dokładnie w tego rodzaju suwaku, biorąc pod uwagę skręcenia powstałe po obróbce cieplnej. Jeśli zauważysz, na poprzecznym żebrze (pierwszym) lufy znajduje się kod (litera "G" z numerem), wskazujący rodzaj modyfikacji, jakiej uległ suwak, a tym samym przydatność lufy do montażu w tym suwaku. To do 1916 roku. Być może A jest kodem innej gradacji. Jeśli wyślesz zdjęcie tego "A9", można to dokładniej powiedzieć. Wysyłam zdjęcia moich "G7" i "G2". Cordialissimi saluti Giuliano
W moim przypadku na lufie nie ma numeru seryjnego, tylko "A9" Zgadzamy się, że nabój 9 mm Steyr pasuje do komory 9 mm parabellum, prawda? Czy można go wystrzelić??

#6 · (Edited)
Zdjęcia: Phoenix bez daty - A9 na lufie - Bez herbu - 1914

Nie, zdecydowanie nie jest komorowany dla 9mm parabellum: chociaż nabój pasuje do komory, to nie pasuje do pistoletu: kiedy obsługujesz zamek, nabój 9mm nie zostaje złapany przez ekstraktor, prawdopodobnie dlatego, że luz głowicy nie jest wystarczająco duży...

Musiałem wyjąć nabój, wkładając śrubokręt w wylot lufy i wybijając go!

#10 ·
Przyjaciele, wszystko zależy od przestrzeni nad komorą nabojową, ponieważ zarówno 9 Para, jak i 9 Steyr mają proste ścianki.
Michael
To całkowicie błędne, 9mm Para nie wejdzie do lufy 9mm Steyr,

Pierre-Yeves, podejrzewam, że masz wadliwą lufę Steyr i nie wystrzelisz z niej żadnego naboju.
O ile nie została ona ponownie komorowana na inny nabój, taki jak 9mm Lang.
Mam 4 pistolety Steyr, jeden austriacki i trzy bawarskie, i wszystkie są komorowane w 9mm Steyr i żaden z nich nie przyjmie naboju 9mm Para.
Najlepszy
Gus

#8 · (Edited)
Drogi Michale,
Mam przed sobą nabój kalibru 9 Steyr i 9 Parabellum.
U podstawy średnica 9 Steyr wynosi 10 milimetrów. Na górze średnica jest taka sama. Pomiary te są brane z kalibru, ale nie ma różnic między górą a dołem. Średnica jest oczywiście taka sama
Przesyłam Ci wymiary naboju kalibru 9 Parabellum, z Wikipedii, nie znalazłem wymiarów 9 Steyr.
Typ łuskiBezfalcowa, stożkowa[/TD>
Średnica pocisku9,03 mm (0,356 cala)[/TD>
Średnica szyjki9,65 mm (0,380 cala)[/TD>
Średnica podstawy9,93 mm (0,391 cala)[/TD>
Średnica kryzy9,96 mm (0,392 cala)[/TD>
Grubość kryzy0,90 mm (0,035 cala)[/TD>
Długość łuski19,15 mm (0,754 cala)[/TD>
Długość całkowita29,69 mm (1,169 cala)[/TD>
Pojemność łuski0,862 cm³ (13 gr H[SUB]2[/SUB]O)[/TD>
Typ spłonkiBerdan lub Boxer mały pistolet[/TD>
[TD="colspan: 2"]
Drogi Michale, serdeczne pozdrowienia
Giuliano

#9 ·
Giuliano, mój przyjacielu, jak się masz? Oto kilka odniesień dotyczących dwóch omawianych nabojów. Handguns of the World, Ezell, strona 684, 9mm Parabellum - długość łuski 19,1 mm, bez kołnierza i proste boki, dł. całkowita 29,6 mm, średnica pocisku 0,356 cala. Strona 685, 9mm Steyr M-1912 - długość łuski 22,7 mm, bez kołnierza i proste boki, dł. całkowita 32,8 mm, średnica pocisku 0,354 cala. Ten sam nabój do wszystkich celów co 9mm Bergmann-Bayard, 9mm Largo, .38ACP i .38Super {Strzelam z nich wszystkich w Astra M400, Bergmann M1910, Colt M1908 i hiszpańskim karabinie Destroyer oraz niestandardowych pistoletach bojowych w kalibrze .38 super. Zobacz także Small Arms of the World, Smith & Ezel, strona 628 dla 9mm Para i 9mm Largo {Bergmann-Bayard 3 mm dłuższa łuska niż 9 Steyr} Jest też kopia Cartridges of the World, którą gdzieś tu zgubiłem i która zauważa to samo. Wszystkie odniesienia, które widziałem, wymieniają wszystkie te naboje jako łuski o prostych bokach. Inne odniesienia mogą zauważyć inaczej, ale to mam. Chciałem do ciebie napisać e-mail, nabyłem kilka nowych piór wiecznych, które, jak sądzę, docenisz. Michael

#12 ·
Najciekawszy wątek!

Myślę, że dowiemy się wiele o konwersjach 9mm para/steyr Steyr-Hahns!

Kilka faktów na temat mojej własnej broni (patrz zdjęcia w poście powyżej):

a) 9para pasuje do komory: tylko rowek i kołnierz wystają, co mnie na początku zdziwiło!); 9 steyr pasuje w ten sam sposób... dziwne, prawda??

b) lufa wydaje się nie być wadliwa (patrz zdjęcie): jak pisałem, pokazuje tylko "A9" i nic więcej - w rzeczywistości lufa jest w nieco lepszym stanie niż reszta broni!

c) broń wydaje się być przeznaczona dla Rumunii (patrz zdjęcia): phoenix, przyrostek c z 4 cyframi (8xxxc), bez herbu, bez W-n, bez daty próby (dlaczego?)

d) chociaż 9para pasuje do komory, nie pasuje do broni: prawdopodobnie luz nie jest wystarczająco duży!

Zatem oprócz kwestii kalibru istnieje również problem identyfikacji.

Czy wiadomo, że Steyr-Hahns zostały przerobione na inny kaliber niż 9 para???

NB Testowałem z geco 9 para z późnych lat 70.

#13 ·
Nie mogę odpowiedzieć na twoje pytania, ale powiedziałbym, że lufa nie jest oryginalna dla tego pistoletu. Steyr nie jest rzadkim pistoletem, a ryzyko uszkodzenia broni lub spowodowania obrażeń nie jest warte ryzyka próby wystrzelenia z tego pistoletu. Czy to możliwe, że to pistolet komercyjny?
Pozdrawiam
Gus

#14 ·
Zdjęcia: Phoenix bez daty - A9 na lufie - Bez herbu - 1914

Myślę, że możemy śmiało założyć, że lufa, mimo że wyprodukowana przez Steyr, nie jest oryginalna dla tego pistoletu.

Gus, nad kabłąkiem spustu, po prawej stronie, znajduje się feniks ==> Rumunia (i numer seryjny się zgadza)

P.S. kabura nie należy do pistoletu i ... nie zamierzam z niego strzelać!

#15 ·
Czy to możliwe, że ten pistolet nie został dostarczony do Rumunii, ponieważ weszli do tej wojny po stronie aliantów? Nie miałem przyjemności trzymać w rękach rumuńskiego Steyra, gdyby został dostarczony, powinien mieć koronę nad Md.1912 po lewej stronie suwaka. Cokolwiek to jest, to ładny egzemplarz.
Pozdrawiam
Gsu

#16 ·
Cześć Gus,
Przetestowałem właśnie Twój 'test toczenia', używając przedwojennego FN 9mm Steyr i nowego Federal 9mm Para 115gr Police na kwadratowej szklanej płycie, której używam do różnych rzeczy. Oba toczą się prosto i kwadratowo.
Masz rację, że 9mm Para nie powinno się prawidłowo komorować w lufie 9mm Steyr, która nie ma wymiarów komory poza specyfikacją. Średnica pocisku jest na tyle różna między dwoma nabojami, że powoduje problemy w lufach Steyr z ładnymi, ciasnymi komorami. Był dobry powód, dla którego Niemcy po prostu nie uruchomili rozwiertaka w lufach 9 Steyr, na przykład osadzenie kołnierza naboju na ramieniu komory.
Pierre-Yves, Jeśli Twoja komora lufy była pierwotnie lekko poza specyfikacją fabryczną, lub, jak wspomina Gus, komora może mieć duże zużycie po latach strzelania, wyjaśniłoby to, dlaczego nabój 9Para będzie teraz komorował do rowka wyciągu. Z tego, co wiem, a NIE jestem kolekcjonerem Steyr, nie słyszałem o M-1911 Steyr, żadnego kontraktu, europejskiego, południowoamerykańskiego ani innego, który nie byłby komorowany w 9mm Steyr, z wyjątkiem niemieckich zdobytych i przebudowanych karabinów '08' w 9mmPara. Mogą być jakieś, ale nic o nich nie wiem.
Masz rację, ciekawy wątek.
Pozdrawiam,
Michael

#17 · (Edited)
Rumuński zamierzony, ale wstrzymany przez Austriaków w 1914 roku

Tak Gus, ta historia jest udokumentowana: Austriacy przestali dostarczać Steyr-Hahny do Rumunii z powodu wybuchu I wojny światowej. Ale to, co uważam za szczególnie interesujące, to fakt, że ten pistolet - moim zdaniem oczywiście niekomercyjny - ma rumuńskiego feniksa po prawej stronie, ale nie rumuński herb po lewej stronie. Oznaczałoby to, że fabryka Steyr wytłoczyła feniksa PRZED herbem... Co dziwne, do feniksa nie dodano również daty! PS: czy to może być KOMERCYJNY Rumun?? Czy taki pistolet istnieje?????

#19 ·
Drodzy Przyjaciele,
jutro rano zdemontuję jeden z moich Steyr Model 1912 i wprowadzę nabój do lufy, najpierw kaliber 9 Steyr, a następnie 9 Parabellum. Zrobię zdjęcia i wyślę wam zdjęcia. Teraz nie mogę, tutaj, we Włoszech, jest noc!
Serdeczne pozdrowienia dla wszystkich
Giuliano

#20 ·
Drodzy Przyjaciele,
tu są zdjęcia Steyr i testy, które mają zostać wprowadzone do komory spalania lufy, najpierw nabój kalibru 9 Parabellum, a następnie 9 Steyr.
Jak widać, nabój kalibru 9 Parabellum wchodzi do komory tylko w około 2/3. Dlaczego tak jest? Ponieważ łuska kalibru 9 Parabellum ma kształt stożkowy (ścięty stożek). Nabój kalibru 9 Steyr jest cylindryczny.
Drodzy PY, podejrzewam, że komora Twojej lufy została powiększona, aby pomieścić naboje kalibru 9 Parabellum.
Dokładne badanie wnętrza komory może rozwiązać problem.
Drodzy Przyjaciele, serdeczne pozdrowienia dla wszystkich
Giuliano

Attachments

#21 ·
Zostałem z dwiema hipotezami:

a) moja lufa jest do 9mm parabellum i nie pasuje do pistoletu - nabój pasuje do komory, ALE nie do headspace, stąd usterka;

b) moja lufa ma wyjątkowe tolerancje (nie jest wadliwa ani zardzewiała itp.) - [inną hipotezą jest to, że nabój Geco był wyjątkowy, ale w to wątpię]

Pytanie do wszystkich: czy można wystrzelić nabój 9mmSteyr w lufie ponownie komorowanej na 9mm Para??? Jeśli nie, dlaczego??? - Pamiętaj: ta lufa NIE ma numeru seryjnego, tylko "A9" na jednym logu

#22 ·
Drogi PY, jeśli komora zostanie ponownie komorowana dla 9 Parabellum, łuska 9 Steyr powinna zwiększyć się u podstawy.
O przestrzeni nad głową. Łuska 9 Steyr ma 23 mm długości. Łuska 9 Parabellum ma 19 mm długości. Kiedy wprowadzasz nabój kalibru 9 Parabellum do lufy kal. Steyr 9, choć zmodyfikowanej, nabój kal. 9 Parabellum zanurza się w komorze spalania. Dzieje się tak dlatego, że łuska jest krótsza niż 9 Steyr, oczywiście!
Z serdecznymi pozdrowieniami
Giuliano

#23 ·
Pierre Yves,
Nie zaleca się używania 9 mm para w Steyr, jest to bardzo niebezpieczne: należy używać 9 mm Steyr.

Il n'est pas conseillé d'utiliser de la 9 mm para dans un Steyr, c'est même dangereux: il faut absolument employer de la 9 mm Steyr!

Ponieważ dno naboju nie jest trzymane, zbyt gwałtowny odrzut może uszkodzić części i nie zapominaj, że cały zespół suwadło-zamek wychodzi do tyłu!

Joël

#28 ·
Wydaje się, że jedynym bezpiecznym i właściwym sposobem sprawdzenia, czy komora lufy została zmodyfikowana, jest wykonanie odlewu przy użyciu produktu takiego jak CERROSAFE® CHAMBER CASTING ALLOY dostępnego na stronie www.Brownells.com, a następnie zmierzenie wymiarów komory. Czy ten pistolet mógł zostać zmodyfikowany do innego kalibru jako wymóg jakiegoś niemiilitarnego prawa dotyczącego amunicji w jakimś europejskim kraju?