Jan C. Still Lugerforums banner

Koniec The Blue Book of Gun Values

12K views 24 replies 18 participants last post by  alvin  
#1 · (Edited)
Z naszego konta na Instagramie:

Koniec Blue Book of Gun Values

Minęło ponad 20 lat, odkąd zacząłem współpracować ze Steve'em Fjestadem, dostarczając dane i informacje na temat broni FN i belgijskiej. Po śmierci Steve'a pałeczkę przejęła Lisa, która wykonała wspaniałą pracę, publikując i rozwijając całe życie Steve'a.

Niestety, współpracownicy słyszeli w ostatnich tygodniach, że Blue Book Publications zostało przejęte przez inną firmę. Długoletni pracownicy zrezygnowali lub zostali zwolnieni. Niektóre miejsca pracy zostały przeniesione poza USA.

Wydrukowano 44 wydania, a 44. wydanie będzie ostatnim, ponieważ nowi właściciele oferują tylko usługę subskrypcji internetowej. Wygląda na to, że wielu współpracowników, z ich wieloletnim doświadczeniem, zostanie zastąpionych przez program AI, który po prostu skanuje sieć. Powiedziano mi, że obecne informacje zostaną zredukowane i zredagowane tak, aby zawierały tylko popularne pozycje.

Te ostatnie wydania z pewnością staną się przedmiotami kolekcjonerskimi. Obszerna treść i ogromna ilość informacji będą nadal przydatne dla kolekcjonerów.

Dzięki za przeczytanie!
Anthony Vanderlinden

#8 ·
#7 ·
Uznałem ten ogromny tom za fascynujący i pomocny wiele razy, szczególnie w identyfikacji najdziwniejszych broni, na które natknąłem się lub o których czytałem. Nie wierzę zbytnio w wyceny i szczerze mówiąc, określenie stanu jest tak trudne, że nie wiem, dlaczego zawracali sobie głowę tak wieloma z nich. Ale to było coś, co naprawdę można było ulepszyć. Wciąż potrzebuje o wiele więcej i dobrego redaktora.

Mam nadzieję, że ktoś zmodernizuje wersję online i uczyni ją bardziej użyteczną. Treści dotyczące Lugera zawsze były trudne do znalezienia w wyszukiwarce i niekompletne.

#11 ·
Jako redaktor niemieckich pozycji oraz Colt, Smith i Wesson, doradziłem Lisie i Zacowi, aby zmniejszyli książkę o połowę. Nie mogli tego pojąć. Zapytano mnie, czy mógłbym wykupić drugiego właściciela. Nie widziałem przyszłości w tak grubej książce. Powiedziałem, żeby zrobili jedną książkę dla przedmiotów kolekcjonerskich i jedną książkę dla nowoczesnej broni - ponieważ były to 2 różne grupy odbiorców. Nie wiedzieli, co zrobić z moją sugestią. Zawsze wiedziałem, że zostanie sprzedana przez Zacka. Ma farmę i pracę na pełny etat w rządzie stanowym. Tęsknię za Steavem

#15 · (Edited)
Trochę szkoda słyszeć o końcu The Blue Book of Gun Values. Przez lata ta książka była podstawą dla wielu entuzjastów i kolekcjonerów broni. Była jak Biblia do uzyskiwania wartości broni, zwłaszcza jeśli chodzi o bardziej niszowe przedmioty, takie jak starsze rewolwery i części. Smutno myśleć o tym, jak będziemy musieli się dostosować, ale myślę, że wszystko się zmienia i są inne sposoby na bycie na bieżąco. Sprawdzam zasoby online, takie jak strony internetowe Revolver Parts i fora, gdzie kolekcjonerzy dzielą się najnowszymi informacjami. To nie do końca to samo, ale wciąż pomocne. Jeśli szukasz konkretnych części do rewolwerów lub przewodników po wartościach, strony internetowe specjalizujące się w zabytkowej broni palnej mogą pomóc wypełnić lukę.

#17 ·
Witajcie wszyscy,

Chciałbym wyjaśnić kilka kwestii dotyczących Blue Book of Gun Values. Niedawno przejąłem firmę, gdy była na skraju zamknięcia, i oto co się dzieje:

Kupiliśmy Blue Book w trudnym okresie, kiedy tylko dwóch pracowników próbowało aktualizować ponad 33 000 wartości broni każdego roku – tylko dla fizycznej książki. Taka konfiguracja po prostu nie mogła nadążyć za rynkiem broni palnej, gdzie ceny mogą się zmieniać nie tylko codziennie, ale czasami co pięć minut (szczególnie na poziomie dystrybutora). W rezultacie roczny model drukowany był przestarzały niemal natychmiast po pojawieniu się na półkach.

Aby to rozwiązać, gromadzimy teraz dane w czasie rzeczywistym, skanując sklepy detaliczne, aukcje i ogłoszenia. Używamy dużo przetwarzania danych – i tak, trochę AI – aby upewnić się, że nasze informacje o cenach są zarówno dokładne, jak i aktualne. Oznacza to, że będziemy mogli zapewnić kolekcjonerom i dealerom broni lepsze, bardziej wiarygodne wyceny.

Jeśli chodzi o strukturę książki, słyszeliśmy pomysły, takie jak te od Marka P-38, dotyczące podzielenia książki na mniejsze segmenty lub skupienia się na konkretnych kategoriach. Rozumiem powody, ale spotkaliśmy się z oporem ze strony starego zespołu. Zapewniam, że jesteśmy otwarci na nowe formaty, gdy zbudujemy naszą cyfrową podstawę.

W przyszłości planujemy zaoferować dwie oddzielne edycje drukowane:

1. Książkę skoncentrowaną na wartości, aktualizowaną kilka razy w roku, aby być na bieżąco z cenami.
  2. Książkę referencyjną, drukowaną co trzy do pięciu lat, aby dostarczyć szczegółowych informacji o broni palnej, które nie zmieniają się tak szybko.
W ten sposób będziemy mieli coś zarówno dla nowoczesnych kolekcjonerów, jak i tych, którzy wolą historyczną i kolekcjonerską broń palną.

Jestem podekscytowany tym nowym kierunkiem i czekam na dostarczenie wszystkim lepszych narzędzi i danych.

Z poważaniem,
Matt Longley

#21 ·
Nie sądzę, żeby ktokolwiek zaangażowany w produkcję Blue Book zgodził się z tym niszowym PR. Powodzenia w skanowaniu internetu przez maszynę i zastępowaniu wiedzy wszystkich tych ludzkich współpracowników. Nawet ze średnimi, nigdy nie zbliży się to do prawidłowej oceny przedmiotów kolekcjonerskich... w końcu wszystko, co jest wystawione na sprzedaż online, jest "rzadkie" i niezwykle cenne. Ale to tylko moje zdanie.

• Like
Reactions: Uncle Mike
#22 ·
Cześć Anthony, kiedy kupiliśmy Blue Book, cały zespół zgodził się, że jest to konieczne dla przyszłego sukcesu, ale nie mieli zasobów, aby to zrealizować. Nadal współpracujemy z ludzkimi ekspertami, aukcjami i wszystkimi tradycyjnymi źródłami naszych cen. Mamy miliony punktów danych, które monitorujemy codziennie, aby pomóc nam regularniej aktualizować ceny.

Kiedy kupiliśmy Blue Book, cały zespół przyszedł z firmą. Próbowaliśmy, aby to działało przez kilka lat, ale ostatecznie poprzedni model biznesowy zawiódł i firma musiała się zmienić. Daliśmy pracownikom możliwość przejścia w nowym kierunku, ale to po prostu nie działało.

Planujemy otworzyć edycję treści i cen dla ekspertów takich jak Ty i będziemy wdzięczni za dalszy wkład. Proszę, nie osądzaj nas zbyt szybko, ponieważ wygląda na to, że słyszysz od niezadowolonego byłego pracownika i wiesz, że zawsze są dwie strony medalu.

#24 ·
Cześć Jim, serializacja jest dla nas bardzo ważna i kompilujemy wszystko, co możemy, aby znacznie ułatwić to naszym użytkownikom. Jesteśmy również w trakcie digitalizacji wszystkich naszych starych dokumentów, aby zapewnić naszym członkom jak najwięcej trudnych do znalezienia informacji o ich broni. Daj mi znać, jeśli jest coś jeszcze, co powinniśmy dodać.