Jan C. Still Lugerforums banner

Przydatny przewodnik po znakach kontrolnych.

2 reading
28K views 50 replies 18 participants last post by  Wally132  
#1 ·
Przepraszam, jeśli powtarzam oczywistości, ale dla starego faceta takiego jak ja ten przewodnik był bardzo pomocny.

#8 · (Edited)
Widzę pewne oznaczenia, z którymi nie zgadzam się co do nazewnictwa dla kilku
Pomijając oczywiste użycie "dowodu", a czasem akceptacji - wiele z nich nie jest dowodami.
MOJE odpowiedzi POGRUBIONE

Wyjaśnij to:
Image

Dowód odbiorczy WaffenAmt
Przeróbki Mauser/Simson - 1926-1933
Udowodnij, że jest to dla przeróbek mauser / simson

Image

Ostateczny dowód Simsona
Przeróbki - 1924-1934
Dlaczego umieszczać tu słowo przeróbka?

Image

Dowód Arsenału do naprawy, renowacji lub modyfikacji (lewy - Erfurt, prawy - DWM
W sumie poprawnie, ale tak naprawdę nie -- Gdzie jest Eagle 6 RC

Dowód lufy ze stali Bohler
cyfry to stopień twardości
NIE dowód

Image

Polizeischule Technik und Verkehr Rework Proof
Przerobiony w latach 1927-34
Czy to zawsze przeróbka? NIE

Image

Dowód odbiorczy
Przeróbki Simpsona - od połowy do późnych lat 20.
Ile razy ludzie mówili mi, że to NIE Simson (okrągłe S)
- i naucz się pisać

Image

RÓWNIEŻ EAGLE L, F i C

Dowód zakupu kontraktowego
Policja, poczta itp.
WTH - proszę, niech ktoś mi pokaże, że poczta podlegała Akceptacji Policji?

#9 ·
Widzę kilka oznaczeń, z którymi nie zgadzam się co do nazewnictwa dla kilku
Pomijając oczywiste użycie "dowodu", a czasem akceptacji - wiele z nich nie jest dowodami.
MOJE odpowiedzi POGRUBIONE

Wyjaśnij to:
View attachment 659440

Dowód odbiorczy WaffenAmt
Przeróbki Mauser/Simson - 1926-1933
Udowodnij, że to dotyczy przeróbek mauser / simson

View attachment 659441

Ostateczny dowód Simsona
Przeróbki - 1924-1934
Dlaczego umieszczać tu słowo przeróbka?

View attachment 659437
Dowód Arsenału do naprawy, renowacji lub modyfikacji (lewy - Erfurt, prawy - DWM
W sumie poprawnie, ale tak naprawdę nie -- Gdzie jest Eagle 6 RC

Dowód lufy ze stali Bohler
cyfry to stopień twardości
NIE dowód

View attachment 659442

Dowód przeróbki Polizeischule Technik und Verkehr
Przerobiony w latach 1927-34
Czy to zawsze przeróbka? NIE

View attachment 659438

Dowód odbiorczy
Przeróbki Simpsona - od połowy do późnych lat 20.
Ile razy ludzie mi mówili, że to NIE Simson (okrągłe S)
- i naucz się pisać

View attachment 659439
RÓWNIEŻ EAGLE L, F i C

Dowód zakupu kontraktu
Policja, poczta itp.
WTH - niech ktoś mi pokaże, że poczta podlegała akceptacji policji?

#11 ·
Cóż, przeglądam różne części i, chociaż to naprawdę dobre, zawiera niedokładności i po prostu błędne informacje. Jaka jest różnica między akceptacją a dowodem? Wiele z nich to jedno lub drugie.

Bez urazy, ale jesteśmy tu od prawie 20 lat - czy przejrzeliście wiele stron referencyjnych, które mamy?

#13 ·
Cóż, przeglądam różne części i, mimo że to naprawdę dobre, zawiera nieścisłości i po prostu błędne informacje. Jaka jest różnica między akceptacją a dowodem? Wiele z nich to jedno lub drugie.

Bez urazy, ale jesteśmy tu od prawie 20 lat - czy przejrzałeś wiele stron referencyjnych, które mamy?
Korzystam z wszelkich materiałów referencyjnych, jakie mogę znaleźć. Jeśli widzisz rozbieżności z inną witryną, ma on e-mail.

#15 · (Edited)
Uczyniłem tę dyskusję tematem przyklejonym, ponieważ odniesienia fotograficzne i późniejsza dyskusja są przydatne.

Każdy stempel nie jest znakiem "probierczym". Wiele z nich jest używanych do różnych celów. Niektóre odnoszą się do akceptacji umowy. Inne obejmują kontrolę broni palnej na różnych poziomach (etapy produkcji, akceptacja umowy, strzelanie próbne). Niektóre identyfikują konkretne pochodzenie komponentu lub skład części, takich jak pochodzenie stali.

W najgorszym przypadku znaki służą do oszukiwania przez tych, którzy chcieliby podrobić pochodzenie, pochodzenie lub rzadkość broni palnej. Jedną z wielkich wartości tego forum jest to, że historia, pochodzenie i cechy kolekcjonerskiej broni palnej mogą być omawiane przez społeczność kolekcjonerów z dowodami historycznymi i wykształconą opinią, które są jasno ujawniane.

Jeden z najbardziej doświadczonych historyków i kolekcjonerów, których znałem, nauczył mnie starannie oceniać prawdziwą dokumentację historyczną i dowody, a także dokładnie rozważać to, w co wierzę na podstawie mojego doświadczenia i osądu w porównaniu z tym, co mogę udowodnić na podstawie dokumentacji historycznej.

#16 ·
To fascynujące, pomyślałem sobie, czytając dokument: „Wow, czy to zostało sprawdzone?” Potem przewinąłem w dół i zobaczyłem wszystkie odpowiedzi. Jesteście niesamowici, ta grupa jest naprawdę najlepsza. Dziękuję wam wszystkim, zamierzam to dalej studiować z wglądem Ryana i Eda oraz wszystkich innych, którzy dodają coś do dyskusji. Dzięki!!

#17 ·
Nigdy nie widziałem szwajcarskiego znaku odbioru N/+ i nigdy nie słyszałem o kapitanie Nievergelt (imię to brzmi dla mnie bardziej po holendersku niż po niemiecku - być może Vlim wie o nim więcej...:)).

Był major Vogelsang (V/+) do 1912 roku, a następnie major, później pułkownik Mühlemann (M/+) do 1942 roku. W 1942 roku kapitan Hauri (H/+) był odpowiedzialny za odbiór (przez bardzo krótki czas). Potem znak odbioru nie był już personalizowany.

Zatem, kim jest kapitan Nievergelt?

Alexander

#20 ·
To tylko dotyka wierzchołka Matterhornu wiedzy.

Image

Zaczynając od Lugerów, polecam studiowanie przed zakupem broni. Istnieje ogromna liczba wariantów i wiele oznaczeń, z którymi należy się zapoznać, a także wiele oznaczeń. Im rzadszy Luger, tym większa możliwość oszustwa i fałszerstwa.

Książka Goeffa Sturgessa i Joachima Goertza o pistoletach automatycznych Borchardt i Luger wciąż mnie zadziwia jako jedno z najbardziej dogłębnie zbadanych, historycznie udokumentowanych badań nad jednym tematem. Jest droga i warta każdego feniga.

#21 ·
to tylko dotykanie wierzchołka Matterhornu wiedzy.

Zaczynając od Lugerów, polecam studiowanie przed zakupem broni. Istnieje ogromna liczba wariantów i wiele oznaczeń, z którymi należy się zapoznać, a także wiele oznaczeń. Im rzadszy Luger, tym większa możliwość oszustwa i fałszerstwa.

Książka Goeffa Sturgessa i Joachima Goertza o pistoletach automatycznych Borchardt i Luger wciąż mnie zadziwia jako jedno z najbardziej dogłębnie zbadanych historycznie udokumentowanych badań nad jednym tematem. Jest drogie i warte każdego feniga.
Do tej pory kupiłem tylko tanie/powszechne DWM. Po dołączeniu tutaj cieszę się, że nie kupiłem tych, których naprawdę chcę, ponieważ teraz wiem, że nie wiem wystarczająco dużo, aby dokonać tych zakupów.

#22 ·
Notatka na marginesie. W+F Bern zaczął oznaczać części rodzajem stali użytej w pistoletach 06/29. To również było źródłem pewnego zamieszania.

Najpierw opublikowaliśmy przegląd rodzajów stali używanych w pistoletach Mauserów z epoki nazistowskiej, szwajcarskich 06/29 i powojennych Parabellum w książce 'The Parabellum Is Back! 1945-2000'.

Sturgess pominął niektóre szczegółowe informacje szwajcarskie w swoim pierwszym 'zielonym' wydaniu. Poprawił to w 'czerwonym' wydaniu.

Lekcja jest taka, że nie ma jednego dobrego uniwersalnego źródła informacji. Informacje są dostępne, ale rozproszone po całym świecie.

#24 ·
Napisałem do wydawcy strony, którą podałem i otrzymałem tę odpowiedź.

Cześć Rich,

Z przyjemnością odpowiem na wszelkie wątpliwości, a wszelkie poprawki/aktualizacje w odniesieniu do odniesienia byłyby bardzo mile widziane. Informacje na stronie referencyjnej pochodzą z "Luger Variations", "Lugers at Random" i "The Luger Book". Trzymaj się,

Vern

#25 · (Edited)
Napisałem do wydawcy strony, którą udostępniłem i otrzymałem taką odpowiedź.

Cześć Rich,

Z przyjemnością odpowiem na wszelkie wątpliwości, a wszelkie poprawki/aktualizacje odniesienia byłyby bardzo mile widziane. Informacje na stronie referencyjnej pochodzą z "Luger Variations", "Lugers at Random" i "The Luger Book". Trzymaj się,

Vern
Oto moje uwagi na temat szwajcarskich Lugerów - możesz je odpowiednio przekazać, jeśli chcesz.
  • Skomentowałem już szwajcarskie znaki akceptacji (patrz wyżej).
  • Krzyż szwajcarski to nie "szwajcarski dowód strzelecki", ale znak akceptacji.
  • Termin "Berner Probe" nie istnieje - prawidłowy termin to "Beschusspropbe".
  • Prywatyzacja P nie różni się w zależności od różnych modeli Lugera. Jeśli istnieją różnice, prawdopodobnie będą się one różnić w zależności od miejsca i czasu prywatyzacji. W każdym razie nie sądzę, żeby to był ważny punkt.
  • Lugery ze znakiem przełącznika "Waffenfabrik Bern" były produkowane w latach 1919-1933 (nie 1924-29), a te ze szwajcarskim herbem jako znakiem przełącznika od 1933 roku.
  • „Krzyż w promieniach słońca” nad komorą był używany od 1901 do 1908 roku i został zastąpiony „krzyżem w tarczy” od 1909 roku (do 1914 roku).
  • Jeśli chodzi o magazynki: „Swiss Metal Insert Wood Bottom” był używany od 1901 do 1914 roku.
Zasadniczo myślę, że takie strony internetowe mają sens tylko wtedy, gdy twórca rozumie coś z tematu i konsultuje się również z bieżącą literaturą (nikt nie wie wszystkiego sam...:)).

Alexander

#27 ·
Mam pytanie. WW2 Small Arms Identification Gallery trochę mnie dezorientuje...

Czy znak probierczy Crown N (C/N) dla modeli Luger Commercial Proof 1908-1914 jest taki sam jak znak probierczy dla Lugerów Commercial Nitro Proof wyprodukowanych po 1920 roku?

Image

Image

Trochę to mylące... Przynajmniej dla nowicjusza takiego jak ja, który próbuje zdobyć pierwszego prawdziwego Lugera P08.

Jeśli nie są takie same, jakie są różnice? Nie widzę żadnych :unsure:

Dzięki!

#28 ·
Mam pytanie. Galeria identyfikacji broni strzeleckiej z II wojny światowej trochę mnie myli...

Czy znak kontrolny Crown N (C/N) dla modeli Luger Commercial Proof 1908-1914 jest taki sam jak znak kontrolny dla Lugerów Commercial Nitro Proof wyprodukowanych po 1920 roku?

Trochę mylące... Przynajmniej dla nowicjusza takiego jak ja, który próbuje zdobyć pierwszego oryginalnego Lugera P08. Jeśli nie są takie same, jakie są różnice? Nie widzę żadnych :unsure: Dzięki!
Różnica polega na orientacji stempla. Przedwojenny komercyjny Crown/N leży na boku (leniwy). Powojenne stemple komercyjne Crown/N są pionowe/pionowe. Ich orientacja po lewej stronie odbiornika identyfikuje okres, w którym wyprodukowano Lugera. Chociaż C/N było stosowane tylko do Lugerów wyprodukowanych na rynek komercyjny, istnieją przykłady, które również noszą oznaczenia wojskowe lub policyjne, ponieważ pistolety zostały wcielone do służby.

#33 ·
Dzięki wam,

To jest po prostu szalone... Spróbuję podsumować główne cechy tego pojawiającego się wzoru znaku kontrolnego C/N. Proszę dodać lub doradzić, jeśli coś jest nie tak.

Znak kontrolny Korona N (C/N) ma "Lazy" & "Upright style". Nie ma różnicy w stylu i rozmiarze czcionki.

Wydania sprzed I wojny światowej z Lazy C/N znajdują się zwykle po lewej stronie odbiornika i Lazy C/N po lewej stronie drugiego ogniwa przegubowego (również możliwe na przednim przegubie).
Image

Wydania powojenne z Upright C/N znajdują się zwykle po lewej stronie odbiornika i Lazy C/N po lewej stronie drugiego ogniwa przegubowego (możliwy przedni przegub).
Image

Pojawienie się Lazy C/N w latach 30. z podwójnym umieszczeniem po lewej stronie ramy i odbiornika bez umieszczenia na ogniwach przegubowych.
Image

Wygląda na to, że komercyjne pistolety Luger ze znakiem kontrolnym C/N, które nie były w służbie rządowej, podążają za powtarzalnym wzorem umiejscowienia C/N i numeru seryjnego, podczas gdy wersje przeróbek policyjnych/wojskowych tych samych pistoletów mogą mieć mieszane wzory pojawiania się C/N plus z dodanymi innymi różnymi stylami stempli i oznaczeń numerów seryjnych w miejscach, w których zwykle by się nie znajdowały?

#35 ·
Istnieje różnica między przedwojennym leniwym dowodem C/N a tym, który był używany przez dom probierczy w Suhl na komercyjnych Lugerach Krieghoffa w latach 30. XX wieku. Podstawa korony Suhl jest węższa, co czyni ją nieco innym projektem.
Wesołych Świąt Wielkanocnych wszystkim!
Byłoby naprawdę interesujące poznać prawdziwą różnicę "pod lupą". Potrzebowalibyśmy kogoś ze starym i nowym stylem liter i bardzo dobrym zdjęciem makro... Może Pan, Panie Doubs?:)
Nie byłoby złym pomysłem zmierzenie wymiarów na pistolecie za pomocą suwmiarki (oczywiście tak dokładnie, jak pozwalają na to nasze oczy). Myślę, że gdzieś w internecie znalazłem, że wymiary powszechnego starego stylu Crown N mierzonego znaku na pistolecie wynoszą około 4,3 mm całkowitej wysokości i około 2,3 mm szerokości... Jeśli tak, przypuszczam, że prawdopodobnie oryginalny stempel do starego stylu ma wymiary 4x2 mm (przepraszam, chciałbym zamieścić w calach, ale znam tylko system metryczny), co oczywiście jest również logiczne, że w pewnym momencie podczas "eksploatacji stempla" w jakiś sposób spłaszczyłby się i sprawił, że stempel byłby nieco szerszy (i oczywiście trochę zużyty). Myślę więc, że jeśli powiedzmy, że 4x2 mm to oryginalne wymiary stempla starego stylu Crown N, podczas użytkowania mógłby on urosnąć do 0,2, może nawet 0,3 mm w wymiarach i oczywiście, ponieważ mógłby być zużyty w pewnym momencie, mógłby dać nieco inną/nieregularną projekcję Crown/N na stali niż dał w pierwszych, powiedzmy, 50 uderzeniach...

Oto również ważne pytanie: Ile uderzeń może wytrzymać oryginalna korona/N lub jakikolwiek inny codziennie używany znak stempla podczas eksploatacji, aż do zmiany na nowy? Albo jak powiedzieć inaczej... "Tolerancja stempla"?

I jeszcze bardziej interesujące pytanie... Uderzenie młotkiem kontra narzędzie prasowe? Czy dla domu probierczego nie byłoby łatwiej mieć jakieś formy "stylu imadła" odbiornika i lufy oraz wytłoczone znaki stempla zamiast uderzeń młotkiem?

Gdybyśmy znali wspomniane dane, to powiedzmy (tylko dla przykładu oczywiście), że wspomniany Suhl użył narzędzia prasowego zamiast młotka, co powinno wyeliminować wszelkie podwójnie ostemplowane Lugery Krieghoffa jako oryginalne (każdy znak probierczy, nie tylko C/N), ponieważ narzędzie prasowe pozostawiłoby bardziej jednolite wzory w tym samym miejscu (lufa, odbiornik trzymany w formach "stylu imadła").

Istnieje pewna liczba podwójnie ostemplowanych i nadrukowanych Lugerów (nie znam numeru seryjnego "7 nad 3"), więc chociaż jest możliwe, że "operator młotka" był pod wpływem "Schnaps", jest mniej prawdopodobne, że się to zdarzy.

#40 ·
Czy wszystkie zostały wyprodukowane w Obendorf?
Tak. Wszystkie pistolety Mauser P08 zostały wyprodukowane w Oberndorf am Neckar. Po II wojnie światowej mała seria została zmontowana z części we Francji.

Karabiny Mauser były budowane w kilku lokalizacjach, ale P08 tylko w jednym miejscu, które tak naprawdę istnieje do dziś.

• Like
Reactions: PolishX
#39 · (Edited)
Przepraszam, jeśli powtarzam oczywistości, ale dla starego faceta takiego jak ja ten przewodnik był bardzo pomocny.

Ok, właśnie to przeczytałem ponownie. Zrobiliśmy Snoodoubts ogromną krzywdę. Przyniósł coś, co uznał za wspaniałe, a my zepsuliśmy mu paradę.
Zawiera dużo dobrych informacji i wydrukowałem go w formacie pdf.

Przepraszam za to, że byłem oschły, to naprawdę dobre informacje, po prostu użyj ich jako przewodnika do sprawdzania rzeczy i sprawdzania faktów. Książki, z których korzystała strona internetowa, zostały stworzone ponad 50 lat temu.

Zdjęcia zebrane jako przykłady są znakomite, musiały zająć tygodnie, a nawet miesiące pracy.

Ed

EDYTUJ _ Natknąłem się na ten plik pdf na głównych forach internetowych. Jestem pewien, że są tam błędni twórcy, ale to świetna lista.

Attachments

#44 ·